De eerste draaisels!

Na de nodige voorbereidingen is het Meester-Leerling-Traject in januari 2024 officieel van start gegaan. En is er nu geen betere plek daarvoor dan op Midgaard in Almen, thuisbasis van VersHout.

Gedurende 4 dagen zijn Martijn en Pieterjan in de basis gedoken van het draaien op een wipdraaibank. Aangezien er die week meerdere professionele vershoutbewerkers aanwezig waren op Midgaard, kon iedereen die wilde aansluiten. Zo ging de eerste dag van start met een presentatie door Martijn over de geschiedenis van het houtdraaien, waarna niet alleen wij, maar ook een aantal van de andere aanwezigen enthousiast aan het draaien gingen.

Hoewel Pieterjan al het nodige aan draaiervaring had opgedaan, zijn we in het kader van het traject helemaal vooraan begonnen. Zo konden we alle stappen nog een keer goed doornemen en konden we direct wat meer verfijning aanbrengen in de gebruikte technieken.

De houten kom is misschien wel het fundament van het draaien. Althans toch op die manier dat het aan de basis staat van ons als mensen, die geleerd hebben op voedsel te bereiden door het te koken. Een vrijwel essentieel product in je keuken. En daarnaast biedt een kom ook een mooie gelegenheid om verschillende technieken van zowel houtbewerken in het algemeen, als meer specifiek het draaien te oefenen.

Zo moest er allereerst een spil gedraaid worden, met behulp van een guts en een beitel. Deze spil wordt bevestigd aan het blok hout dat de kom moet worden. Dit doe je door een gat in het blok te boren, van een kleine 2 cm diep, en de spil daarin te slaan. Door de spil net een millimeter dikker te maken dan de diameter van de boor, blijft deze stevig zitten.


De tweede dag ging van start met een presentatie door business coach Ellen de Lange-Ros van Faxion. Zij begeleidt begaafde en creatieve zelfstandig ondernemers. Zij wist ons veel te vertellen over professionaliseren, werkmethodiek en hoe je om gaat met je klanten. En dat allemaal gezien vanuit mensen die over het algemeen niet binnen het plaatje passen van een standaard ondernemer, maar vooral vanuit een creatieve hoek bezig zijn en vooral geïnteresseerd zijn in wat ze doen en minder in geld verdienen (al moet je natuurlijk wel rond kunnen komen om je interessante bezigheden te kunnen behouden!). Al met al paste het helemaal in ons straatje.

’s Middags was er tijd om de spil van dag 1 te gaan gebruiken en een kom te draaien.


Op dag drie gingen we een samenwerking aan met Bob Krijnen. Zowel Martijn als Bob hadden al ervaring met het draaien van een zogeheten ‘locking lidded box’, ofwel een potje met een bajonetsluiting. Beiden hadden dit van een andere leraar geleerd, waardoor er wat kleine verschillen zaten in de aanpak. Met Pieterjan als leerling en kritische luisteraar was het interessant om de verschillende methoden te vergelijken.


Op dag vier, en tevens de laatste dag van deze eerste bijeenkomst in het bos, hebben we de stappen doorlopen van het draaien van een beker uit kops hout. In het stuk hout waarmee Pieterjan begon, bleek een noestje te zitten. Deze wil je niet in de zijwand van je beker hebben zitten, omdat dit de kans op lekkage erg vergroot. Maar gelukkig was Pieterjan creatief en draaide hij dit deel van het hout gewoon wat verder weg, waardoor er een beker op een voetje ontstond. Daarmee werd de beker natuurlijk wel wat minder diep, maar nu het eigenlijk toch meer een wijnbeker is geworden, is dat misschien niet eens zo erg.

Het resultaat mocht met trots getoond worden aan Sjors, die goedkeurend toekeek. De kern, met daarin nog de spil, moest natuurlijk wel nog verwijderd worden.

Na deze beker was er nog net tijd over om nog een extra kommetje te draaien. En daarmee werd het toch echt tijd om onze tenten weer af te breken, de spullen in te pakken en weer terug zuidwaarts af te reizen.