Engelandreis: Bodgers Ball, Matty en Ali

Bodgers Ball

Binnen de wereld van de wipdraaibank is de Bodgers ball bijna legendarisch en dit evenement mocht dus niet ontbreken in ons programma. Het is een bijeenkomst voor leden van de Engelse Association of Pole-Lathe Turners & Green Woodworkers, oftewel de vereniging voor draaiers op de wipdraaibank en vershoutbewerkers. Tijdens dit evenement zijn er workshops, demonstraties en wedstrijden en het biedt natuurlijk een prachtige gelegenheid om andere draaiers te ontmoeten.

En dat laatste ging uitstekend! Waar we bij aankomst nog een leeg veld voor ons kampement hadden, was ons kamp binnen enkele dagen uitgegroeid tot een heel bos aan draaibanken van draaiers uit meerdere landen. Met sommigen was een een leuke eerste kennismaking en met anderen een gelukkig weerzien.

Hoewel er uiteraard veel workshops worden gegeven voor de wipdraaibank, zijn er ook andere ambachten te leren. Zo heeft Martijn de draaihaken een dagje aan de kant gelegd en heeft een mand gemaakt van gespleten hazelaar. Of eigenlijk waren het twee dagen, inclusief het daadwerkelijk splijten en voorbereiden van de twijgen.

Matty Whittaker

Ondertussen heeft Pieterjan bij Matty Whittaker een workshop haken smeden gevolgd. Hij heeft weer een heel andere van smeden en haken maken dan Martijn, waardoor Pieterjan verschillende technieken heeft kunnen leren.

Naast de workshop en veel gezelligheid, was er gelukkig ook nog tijd om de locatie van de Bodgers Ball te bekijken, namelijk het Weald and Downland Living Museum. Dat is een openluchtmuseum met met name gebouwen van enkele eeuwen oud, die zijn afgebroken en opnieuw opgebouwd in het museum. Naast een wipdraaibank, stond er ook een mooie groot-wiel-draainbank.

Ali Asadi

Tijdens de Bodgers Ball zagen we ook een van onze favoriete docenten weer, Ali Asadi. Een geweldige leraar die veel geduld heeft en je tegelijkertijd zo weet te manoeuvreren dat je het toch weer net wat beter doet dan je dacht dat je zou kunnen. We maakten onder zijn kundige leiding een zogeheten nest van kommen. Daarbij begin je met een (liefst) groot stuk stam, waar je meerdere kommen in elkaar uit haalt. Uit de binnenkant van de grootste kom, maak je dus een kleinere, en uit de binnenkant daarvan weer een kleinere. Zo ga je door tot je geen kleinere meer kan maken. Het was een lange dag van hard werken, maar we hebben weer veel geleerd en naast de nodige frustraties ook erg veel plezier gehad.

Martijn van Gerwen
Martijn van Gerwen
Artikelen: 22