De bekers die we tot nu toe hadden gemaakt in het project, waren allemaal zonder oor. Nu moet ik er ook wel bij vermelden dat dit voor een houten beker eigenlijk heel logisch is. Aangezien hout erg goed isoleert, wordt een houten beker aan de buitenzijde niet heet, ook niet met hete thee of koffie. Dit in tegenstelling tot heel dunne, keramieken of metalen bekers. Historisch gezien zie je dan ook bekers lange tijd geen oor hadden. Pas met de komst van porselein en tinnen bekers wordt het oor veelvuldig gebruikt. Maar goed, nu dus wel een beker met een oor, gewoon omdat het kan.
Nu is het overigens niet zo makkelijk om een oot aan je beker te maken. Bij het uithakken van de grove vorm moet je hier al rekening mee houden. Je eindigt dan met een cilindervorming stuk hout, waar ook nog eens een stukje uitsteekt. Dat uitstekende stuk draait erg hard rond op je draaibank en je moet dan ook goed opletten dat het niet tegen je vinger slaat.
Nu heb je vervolgens twee manieren om om te gaan met het deel van de beker waar het oor zit. Draai je het wel of draai je het niet?
Op de foto hierboven zie je de het resultaat van de twee manieren. Bij de rechtste beker heeft Pieterjan ervoor gekozen om het deel van de beker ter hoogte van het oor niet te draaien, maar alleen het stuk erboven en eronder. Nu is dat al wel vrij lastig, aangezien je op de foto ook kan zien dat het oor naar boven uitsteekt. Je moet dan ook heel voorzichtig zijn dat deze niet tegen je gereedschap slaat en daarmee afbreekt. Pieterjan heeft het stuk ter hoogte van het oor dus niet gedraaid, maar later bijgesneden. Om dat te benadrukken heeft hij er meteen een patroon in gesneden.
De linkse van de twee bekers is op de andere manier gemaakt. Deze is ter hoogte van het oor ook gedraaid. Nu is dat specialer dan je in eerste instantie misschien zou verwachten. Op een elektrische draaibank is dit namelijk niet mogelijk. Een elektrische draaibank draait namelijk continu rond, waarbij je vanzelf het oor eraf zou slaan als je ter hoogte van het oor zou proberen te snijden tijdens het draaien. Een wipdraaibank heeft daarentegen een speciale eigenschap. Namelijk dat hij steeds heen en weer draait. Door een goede controle van je voet, kan je steeds tot aan het oor draaien en dan weer terug. Zo ga je steeds op en neer en laat je het oor eraan zitten.