Een deel van ons traject bestaat uit het bezoeken van andere ambachtslieden die zowel hedendaagse als historische objecten draaien op de wipdraaibank. Aangezien er zich in het Verenigd Koninkrijk een actieve gemeenschap bevindt van deze ambachtslieden ging de reis naar de andere kant van het kanaal.
Amy Leake
De eerste stop was in Hastings, waar we bij Amy Leake (@woodmungler) te gast waren. Amy’s specialiteit zijn kommen met één of meerdere handvaten/oren en het is ook die uitdaging die we onder haar hoede aan gegaan zijn. Technisch was dit bezoek een heel goede voorbereiding voor een aantal van de volgende workshops die we nog zouden gaan volgen, omdat je een onderbroken snede hebt bij het draaien van oren. Dit vraagt heel veel controle over je gereedschap en een stabiele houding, waarbij je niet op je werkstuk duwt, maar echt in het ijle snijdt met je gereedschap. Deze manier van werken zorgt ervoor dat je een zeer fijne afwerking kan bereiken, veel fijner dan wanneer je je haak in je werkstuk druk en uiteindelijk je stuk gaat volgen ipv. een nieuwe, mooie lijn te bepalen.
De dag was een goede les in controle over je gereedschap hebben én we werden persoonlijk uitgedaagd om toch die tweede kom ook nog tot een goed einde te brengen. Het snijwerk aan de oren hebben we later uitgevoerd waarbij de oren van één van de kommen van Pieterjan uitgetekend werden door Nico (@handgemaakt_geluk)
George Lailey
Na Hastings kwam Bristol, maar onderweg hielden we halt in het Museum for English Rural Life in Reading. Hier staat de draaibank van George Lailey tentoongesteld, Lailey was in Engeland de laatste houtdraaier die productie draaide op de wipdraaibank. Hij deed dit tot zijn dood in 1957 en voor ons was dit een soort pelgrimstocht naar een belangrijke plek in de geschiedenis van de wipdraaibank.
Naast deze draaibank, stonden er ook nog andere voet-aangedreven draaibanken, zoals een paar grootwieldraaibanken.
Yoav Elkayam
In Bristol waren we te gast in de werkplaats van Geoff Hannis (@treetotreen) op de site van Grow Wilder, een CSA boerderij. Geoff stelt zijn werkplaats open voor verschillende ambachtslui die momenteel niet beschikken over de ruimte om aan kennisoverdracht te doen dus we hebben enkele dagen in zijn werkplaats onder het toeziend oog van verschillende ambachtslui objecten gedraaid.
De eerste in de rij was Yoav Elkayam (@yoav.kafets), die ons zijn methode om borden te draaien aangeleerd heeft. Een bord draaien heeft 2 moeilijkheden. Je hebt enerzijds het ondiepe profiel wat het moeilijk maakt om heel glad te draaien. Bergaf draaien is altijd eenvoudiger om glad af te werken dan vlak draaien.Anderzijds moet je heel veel materiaal verwijderen, maar je doet dat best niet allemaal in één keer omdat je dan een heel erg onstabiele situatie krijgt. Je wil zo lang mogelijk stabiliteit bewaren, zodat je op die stabiele locatie een goede afwerking kan realiseren. Het was interessant om te zien hoe de finesse die we eerder geleerd hadden bij Amy hier al van pas kwam.
Jack Labanowski
De tweede in de rij was Jack Labanowski (@jack_labanowski). Jack maakt bekers die aan de buitenzijde afgewerkt zijn door met de bijl vlakken te hakken én kommen met een giettuitje aan. Op een dag hebben we dankzij zijn vakkundige uitleg beide objecten gemaakt. Het onderbroken draaien kwam hier voor het eerst aan bod. Dit is een techniek die specifiek aan de wipdraaibank is en niet kan uitgevoerd worden op een moderne elektrische draaibank. Je draait tot een zeker punt, om dan terug te keren en opnieuw tot dat punt te draaien. Dit doe je dan langs beide zijden en zo krijg je een object dat voor bijvoorbeeld 80% gedraaid is en nog een klein stukje hout heeft dat uitsteekt. In dit geval wordt dat dan het schenktuitje.