Engelandreis: Geoff en Colin

Geoff Hannis

De derde en laatste dag in de werkplaats van Geoff hebben we met zijn vakkundige uitleg een kom gedraaid waarbij de schors van de stam aan de rand van de kom zit. Normaal gezien draai je een kom omgekeerd, dus de rand van de kom zit dan aan de binnenkant van de stam. Omgekeerd draaien levert vooral bij onregelmatige stukken hout heel mooie, grillige resultaten op.

Bij dit soort kommen is het een technische uitdaging om met een heel goede controle over je gereedschap een mooi gelijkmatig oppervlak te krijgen. Aan de bovenzijde van de kom snijd je dan weer wel en dan weer ga je met je gereedschap door het luchtledige. Het is dan zaak om je gereedschap niet te bewegen, omdat je anders niet goed uitkomt wanneer er weer hout langs komt. Hier komt de oefening van bij Amy weer van pas.

Na de middag gingen we van de kommendraaibank naar een spindeldraaibank om meer inzicht te krijgen in de werking van een schuine beitel. We draaiden eitjes en eikels om dit stuk gereedschap beter te leren kennen en beter te begrijpen waarom het mis kan gaan. Scherp gereedschap is een groot deel van het werk. Dat is bij draaihaken zo, maar zeker ook bij een schuine beitel.

Colin Wells

Na Bristol ging onze reis verder naar Amberley, alwaar we het openlucht museum bezochten. Niet alleen zijn er allerhande historische werkplaatsen te bezichtigen, maar er kunnen ook allerhande ambachten uitgeoefend worden, zoals het maken van een krukje op een wipdraaibank. Dit deden we daar bij Colin, waar we een heel eenvoudig krukje maakten, met gedraaide poten.

Martijn van Gerwen
Martijn van Gerwen
Artikelen: 22